A for …

…Agurk
På engelsk: Cucumber

Det finnes mange typer agurk, men mest vanlig i handelen er den såkalte salatagurk eller slangeagurk. Den er avlang, mørk grønn, rund i formen og smaken er mild og god. Fruktkjøttet er hvitt, saftig og mykt. Agurk er uten tvil en av de grønnsaker som spises mest her i landet, og den dyrkes i Norge hele året.

Slangeagurk spises som oftest rå som den er, som snacks eller i salater. Den er også god å steke og servere som tilbehør, spesielt til fisk og skalldyr. Agurken skal være avlang og buet i endene, og ikke for krummet i formen. Den skal være blank og sprø og ha en jevn grønn farge. Den skal være fast å kjenne på.

Den beste lagringstemperaturen er 12-14 °C. Kjøleskap er derfor ikke et egnet sted for oppbevaring. Allerede ved 8 °C kan agurken få kjøleskade. Romtemperatur anbefales fremfor kaldt kjøleskap. Behold plasten på. Når agurken er skåret i, oppbevares den i kjøleskapet i en plastpose eller plastboks.

Agurk er en kalorifattig, vannholdig grønnsak som inneholder små mengder vitaminer og mineraler. 96% av agurken består av vann, og kan nesten derfor sammenlignes med en tørstedrikk.

agurk bilde

…Aubergine.
På engelsk: Aubergine/ Eggplant.

Aubergine er relativt stor og avlang med dyp sortlilla farge og hvitt kjøtt. Skallet er glatt og skinnende, og når du kjøper det i butikken sjekk at skinnet er uten synlige skader eller flekker. Du kan også sjekke at den er moden ved å klemme den svakt, og hvis du ser merker etter fingrene så er den moden. Oppbevar den litt kjølig, rundt 8-10 grader. Helst i plastpose eller plastboks.

Rå aubergine har en litt bitter smak, men ved tilberedning, som f.eks. koking blir den myk og får en rik og fyldig smak som egner seg godt i matlaging. Du kan bruke hele auberginen, og den kan kokes, moses, stekes og grilles. Som nevnt så er den litt bitter når den er rå, og derfor er det vanlig å gni den inn med litt salt før tilberedning. Auberginen absorberer mye fett og saus og gir derfor smakfulle og fyldige retter, som f.eks. i moussaka. Men vær obs ved f,eks. steking, hvis du bruker mye fett ved steking vil auberginen bli myk og dryppende av olje.

Aubergine er svært kalorifattig og allsidig grønnsak siden den har så lite smak. Den er derimot rik på kostfiber. Den inneholder noe A-, B- og C- vitaminer, samt litt kalsium og jern.

aubergine

…Asparges
På engelsk: Aspargus

Grønn og hvit asparges er den samme planten. Grønn asparges vokser og høstes over bakken, mens hvit vokser og høstes under bakken. Smaken er mild og fin. Tykkelse og lengde kan variere noe fra land til land.

Asparges kan kokes og spises som forrett eller hovedrett. Asparges har meget aromatisk og fin smak og egner seg derfor også godt som tilbehør til stekt og røkt kjøtt og fiskeretter. Nederste del av stilken, ca 1 – 2 cm kuttes før koking. Asparges kokes i 3 – 5 minutter avhengig av tykkelsen. Den hvite aspargesen trenger imidlertid lengre tid, ca 8-10 minutter. Det er en fordel å bunte asparges sammen med hyssing under koking for lettere å bevare dem hele.

Asparges er meget kalorifattig. Den inneholder noe kalsium, jern og fosfor samt A- og C-vitaminer. Grønn asparges har dessuten større næringsverdi enn hvit. Asparges virker vanndrivende.

asparges bilde

…Advokado
På engelsk: Avocado

Avokado vokser på trær og er en frukt, men siden den verken er søt eller inneholder fruktsyre blir den av noen oppfattet som en grønnsak. Den er pæreformet i fasong med grønt eller sort skall og finnes i forskjellige varianter. Avokado kan variere i størrelse fra 150 g rtil 2 kg. Skallet er glatt eller knudret og fruktkjøttet har en lys grønn eller gulhvit farge. I midten sitter en stor kjerne som fjernes ved å kløyve frukten langsetter. Smaken er mild, nøttaktig og behagelig. Skal ikke kokes men kan stekes i noen sekunder. Mest spist i rå tilstand. Den mest brukte avokadovarianten her i landet er Hass.

Klemmetesten: Legg avokadoen i håndflaten. Klem forsiktig. En umoden avokado er hard som et eple, mens en moden gir litt etter for trykk. Fullmoden avokado gir lett etter for trykk. Overmoden avokado føles bløt. Merk deg at avokadosteiner er nesten like stor uansett størrelsen på avokadoen. Små avokado har derfor lite fruktkjøtt og mest stein og anses derfor å ha dårligere kvalitet

Most avokado med litt krydder er en god og sunn erstatning for dressinger og sauser.
Avokado er svært mettende, inneholder sunt fett og er derfor godt egnet for de som ønsker en sunnere livsstil.

Avokado har i motsetning til andre frukt og grønnsaker et relativt lavt vanninnhold og et høyt fettinnhold som varierer fra 16 – 30 %. Fettet består i stor grad av enumettede fettsyrer som er gunstig for oss. Avokado er også rik på proteiner og inneholder E-, B- og C- vitaminer.

avokado bilde

Informasjon hentet fra Bama og opplysningskontoret for frukt og grønt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.