A for… (del 2)

…Ananas
På engelsk: pineapple

Ananas går under betegnelsen tropisk frukt. Frukten vokser på en stengel omkranset av en bladrosett og høstes hele året. Ananas består egentlig av over 100 individuelle bær samlet rundt en treaktig stilk som avsluttes med en bladkrone. Ananas finnes tilgjengelig i Norge hele året i flere størrelser. De minste kalles miniananas og er fra 2-3 hekto. De største er søtere fullvoksne ananas på rundt 2 kilo. Skallet på ananasen er skjellpreget, tørt og sprøtt mens fruktkjøttet er saftig og har en frisk og syrlig smak.

Ananas kan brukes i både kjøtt- og fiskeretter. Den kan også brukes til salater, desserter, eller spises alene som et mellommåltid. Med sin søte, syrlige og friske smak er det faktisk vanskelig å finne noe som man ikke kan spise ananas til.

Ananas av god kvalitet får du hele året. Den varierer i farge fra grønn til rødbrun uten at det sier noe om kvaliteten. Bladene skal være friske og grønne. Skallet skal være fast, og ananasen skal føles tung i forhold til størrelsen. Ananas oppbevares best ved 10-15 ºC. Holdbarheten er begrenset.

Ananas er kalorifattig. Den inneholder mye A vitaminer og en god del C vitaminer. Ananas skjerper også appetitten til den med liten matlyst. Ananas inneholder store mengder enzymer som styrker immunforsvaret og som kan virke forebyggende mot visse krefttyper.

ananas bilde

 …Aprikos
På engelsk: apricot

Ser du etter frukt som er spesielt næringsrik, bør du spise mer aprikoser. Den inneholder små mengder av mange vitaminer (særlig A-vitaminer og C-vitaminer) og mineraler, masse antioksidanter og er kalorifattig.

Aprikos ligner mye i størrelse og form på en plomme. Det saftige fruktkjøttet omslutter en hard kjerne og den tilhører botanisk plommefamilien. Skallet er loddent med en orange eller mørk gul farge. Smaken er svakt syrlig og frukten spises best som den er.

Aprikos spises først og fremst naturell, men er svært godt egnet i fruktsalater, på ostefatet eller som syltetøy. Aprikossmaken egner seg svært godt i kaker og desserter, særlig de med sjokolade. Aprikos kan også brukes til fjørferetter og ostefat. Mest kjent er vel likevel konservert vare som finnes i hermetisk og tørket tilstand. Aprikos kan varmebehandles, og i Midtøsten finner vi mange retter med kokt og tørket aprikos. Frukten egner seg dessuten godt til å bakes hel.

Aprikos finnes i butikken fra mai til august. Fargen varierer fra mørkegul til nesten oransje, men dyp oransje farge er ingen garanti for at frukten er moden. Skallet skal være jevnt og uten synlige skader. En moden aprikos gir lett etter for trykk i håndflaten. Aprikosen er sart og får lett skader i form av brune flekker. Den må derfor behandles pent.

Aprikoser oppbevares i romtemperatur i et par døgn eller i plastboks i svalskap i opptil 5 døgn.

aprikos bilde

…Appelsin
På engelsk: Orange

Appelsin deles gjerne inn i to hovedgrupper kalt blond og rød. Blonde appelsiner har et gult fruktkjøtt, og det vi oftest forbinder med appelsiner. Røde appelsiner har et mer eller mindre rødt fruktkjøtt. Røde appelsiner er vanligvis søtere enn vanlig appelsin, men de er noe vanskeligere å skrelle. Rød appelsin, eller blodappelsin, har fått navnet sitt fra små, røde fargepigmenter i skallet og i fruktkjøttet.

Appelsin spises naturell eller presses til juice. Appelsin har et rikt anvendelsesområde og brukes til salat, fruktsalat, saus og garnityr, til pynt på smørbrød, is eller marmelade. Ved bruk av skallet til marmelade er det viktig å skrubbe dette først for å fjerne rester av voks.

Appelsin har et høyt innhold av C-vitamin (40-80 mg pr. 100 g avhengig av sort, m.m.) samt rundt 13 andre vitaminer i mindre omfang. Dessuten et betydelig innhold av mineralerne fosfor, jern og kalium.

appelsin bilde

 Informasjon hentet fra Bama og opplysningskontoret for frukt og grønt