15/30 – Ditt syn på alkohol og rusmidler

Mitt syn på alkohol og rusmidler – hvor skal jeg begynne? Rusmidler kan bety så mangt, men jeg bare velger å si at det i dette tilfelle vil bety røyk og snus. Du vet, tobakk og nikotin eller hva det er i disse tingene. Alkohol definerer seg selv, men jeg tenker på øl, vin, cider, og sånt.

Vi kan begynne med rusmidler. Jeg har aldri prøvd røyking eller snus og har absolutt ingen planer om å prøve. Jeg har et inntrykk av at svært få synes det er veldig bra, men at man blir avhengig og ikke klarer å slutte – så dermed bruker man opp pengene sine og ødelegger helsa. Kort sagt. Med det i bakhodet så har jeg ikke helt skjønt hva som gjør at folk begynner med det. Noen sier at det er for rusen sin del, at man føler et slags kick. Personlig så har jeg aldri følt at jeg mangler et kick i livet som gjør at jeg bare må kaste meg over nærmeste snusboks. Og når man først har blitt avhengig så blir man i dårlig humør hvis man ikke får røyket eller snust. Så det er en ond spiral tydeligvis. Min holdning til dette er at folk kan ta sitt eget valg om det og om du røyker eller snuser så greit. Så lenge de ikke angår meg. Hvis folk begynner å si til meg «ta en snus a, bare prøv – er ikke så farlig» eller lignende så blir jeg irritert. Eller når folk ikke tar hensyn til andre når de røyker – noe av det verste jeg vet er å måtte stå ved siden av eller gå bak noen som røyker og jeg prøver å holde pusten så lenge jeg kan fordi jeg synes det er fælt. Noen er flinke til å blåse røyken vekk fra andre så de skal bli minst mulig plaget, så jeg skal ikke si at alle røykere mangler hensynsgenet. Over til snuserne, så lenge de kaster snusen i søppelbøtta når de er ferdig og så videre så greit, men til alle de som kaster den alle andre steder enn i søppelbøtta – ikke greit. Før jeg begynner å gi moralpreken så bare går vi videre til neste tema.

Alkohol. Jeg har prøvd, ikke likt og gått videre her i livet. Selv om jeg ikke har møtt noe til drikkepress så har jeg følt at jeg burde i det minste prøve. Jeg tror grunnen til det er at man har lyst til å bli inkludert. Noen drar jo på fest hver helg og det er en greie. Og hvis man ikke drikker alkohol så blir man rett og slett ikke invitert. Jeg har aldri blitt invitert på fester lokalt (som jeg kan komme på i hvert fall). Jeg har venner som ikke bor nærme og det hender at jeg blir invitert på helgebesøk og det er en fest på lørdagen. Jeg blir jo ikke invitert for festen sin del, men for helga sin del. For meg så har det vært helt greit fordi jeg synes ikke noe særlig om fester. Jeg synes det er litt flaut å være på fest, fordi kombinasjonen folk + mye alkohol ikke nødvendigvis er så bra.

Det går et skille her. Det er forskjell på å ta seg en øl eller et glass vin og kose seg og på det å helle innpå for å bli full og (la oss være ærlige) drite seg ut. Så jeg drar ikke på fest med mindre jeg vet at de folka som er der er folk som vet å oppføre seg selv om de drikker litt alkohol og som aksepterer at jeg ikke nødvendigvis drikker noe som helst.

Jeg tror vi alle har en mening på hvor kult eller ikke kult det er med flatfylla, festing hver helg og så videre så jeg setter en strek på akkurat festekulturen for denne gang. Som jeg nevnte så er det jo de som bare tar seg en øl eller et glass vin til middag og jeg har ikke noe problem med det. Disse menneskene synes jo faktisk at det smaker godt så værsågod. Så lenge det blir holdt på et akseptabelt nivå så er det for meg helt greit.

Men; jeg har et men til alt i denne teksten føler jeg.. men hvis det er barn til stedet så vær så snill og tenk deg om to ganger før du drikker alkohol. De ser verden på en annen måte enn de som allerede har blitt store og voksne. Så selv om du tenker at det ikke er så rart om du tar en øl, så tenk litt over hvordan det ser ut for dem. Spesielt i høytider, som f.eks. på julaften hvor en del drikker mer alkohol enn de pleier. Man blir litt annerledes når man får i seg mye alkohol, kanskje man blir litt høyrøstet eller mer brautende, og for barn kan det være litt skummelt. Julen burde ikke være skummel. Den eneste høytiden som har lov til å være skummel er Halloween. Og hvis det skulle bli litt vel mye, sånn at du begynner å sjangle eller noe, så vil det være så flaut ( i mangel på et bedre ord) for barna. Altså jeg ville blitt så flau over mine foreldre hvis jeg noen gang så de fulle, uansett om jeg hadde vært 5 år eller 25 år. Heldigvis har jeg ikke måtte se noe sånt, men jeg blir flau inne i meg når jeg ser voksne folk sjangle bortover gaten.. og når man bor i en by så ser man det i blant.

Det her blir en laaaang tekst, men nå har jeg bare en ting igjen som jeg vil si om alkohol. Jeg nevnte det så vidt tidligere i teksten, men aksept og toleranse for å være edru på fest er overraskende fraværende. Noen har ingen problemer med det, jeg skal ikke dra alle under en kam her. Men jeg er overrasket over hvor mange ganger jeg har møtt ansiktuttrykk eller holdninger som sier noe negativt når jeg sier «nei takk, jeg drikker ikke». Noen ser bare overrasket ut eller forbauset ut. Andre derimot ser helt sjokkert ut, eller viser tydelig misnøye eller gir meg et misbilligende blikk. Og sånne blikk kan ødelegge mennesker. Hadde jeg vært en usikker ungdom så hadde jeg begynt å drikke ved den første antydningen til misnøye. Så til alle dere som drikker, vis respekt for menneskers valg. Det er ikke sånn at den eneste måten her i livet å ha det gøy på er å drikke seg full. Jeg kunne sikkert skrevet i evigheter om akkurat det med toleranse og aksept, men har allerede skrevet i en evighet så tenkte å heller anbefale dere alle å en tur innom hjemmesidene til for eksempel Juvente og Av og Til.

av og til

6, 62

Av og Til Uten Alkohol retter seg mot alle som drikker alkohol, og jobber med holdninger, bevisstgjøring av effektene av alkohol og informasjonskampanjer. De har jobber med kampanjer som Hvit Jul som gikk på at voksne som skulle være rundt barn i julen skulle avstå fra alkohol.

juvente

om juvente

Juvente retter seg mer mot ungdommer. De har et litt bredere spekter av ting de jobber med; rusfri utvikling, fred, toleranse og like rettigheter for alle. Men de prøver å gi ungdommer en bedre holdning, et bedre miljø og et alternativ til rus og fest.

Og bare så det er sagt; jeg skriver dette på vegne av meg selv og ikke på vegne av Juvente eller Av og Til, og alt i teksten er utelukkende mine egne meninger. Jeg synes dette er et viktig tema og har derfor valgt å ha det med i min 30 days challenge. 

3 kommentarer til “15/30 – Ditt syn på alkohol og rusmidler

 1. Ingvild

  Har aldri skjønt jeg begynte med snus, nå blir det bare vanskeligere å slutt. Skjønner godt på ditt syn på alkohol og rusmidler. Har et en app som kan hjelpe meg med å slutte med snus. Ikke lett kan jeg si!!

  Svar
  1. Ingvild

   Ble litt dårlig norsk her, skrev litt for fort. Har aldri skjønt hvorfor jeg begynte med snus*. Vanskelig å slutte*. Måtte bare rette litt opp x)

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.