minikurs i tegnspråk, del 2

Som noen kanskje husker hadde jeg en gang en plan om å lage noen videoer hvor dere kunne lære litt tegnspråk. Det har ikke akkkurat blitt så innmari mange, men her kommer video nummer to i det minste. Vil gjerne vite hva dere har lyst til å lære!

 

4 kommentarer til “minikurs i tegnspråk, del 2

 1. Tone

  Kanskje du kunne laget et minikurs om alfabetet, blir vel kanskje for langt å ta alle bokstavene på en video, men jeg har mista oversikten jeg fikk av deg med alfabetet og jeg husker ikke hvordan jeg staver navnet mitt.

  Svar
 2. Jubis

  Hei Ingrid!

  Jeg synes det er veldig flott og tøft gjort av deg å kommunisere som du gjør via denne bloggen. Jeg skal ikke si at jeg forstår hvordan du har det, men kan tenke meg hvilke utfordringer du står overfor i kontakt med andre mennesker. Det er veldig bra at det har blitt mer fokus på at hørende bør lære mer tegnspråk, det burde som et minimum være valgfag i skolen, på linje med andre språkfag (mulig det har blitt sånn etter hvert, det er mange år siden jeg gikk ut av skolen 🙂 For mange er jo realiteten at de ikke kjenner noen de kan lære tegnspråk av, og ikke har behovet. Derfor blir det så slående hvor vanskelig det kan være å kommunisere når man står i situasjonen for første gang. Når man rett og slett snakker forskjellige språk, blir man usikker.

  Selv er jeg hørende, og har kjent på denne usikkerheten når jeg kommer i kontakt med mennesker som ikke hører. Usikkerheten går mest i å selv fremstå som en idiot når jeg forsøker å snakke tydelig med munn og kroppsspråk. Skikkelig teit, jeg vet. Fordi jeg nå har fått naboer som ikke hører, har jeg bestemt meg for å forsøke å lære det mest grunnleggende. Det blir rett og slett for dumt å gå og nikke til hverandre og vifte litt opp mot vær og vind i lengden, på et lite sted… Jeg klarte å lære enhåndsalfabetet på ca en time, det var mye lettere enn jeg trodde! Nå blir det neste å lære flere ord. Lærer noen nye hver dag, mest via denne siden: http://www.tegnordbok.no

  Bare lurte på om du kunne gi meg et tips? Når man bruker enhåndsalfabetet, hvordan markerer man mellomrom mellom ordene? Det har jeg ikke funnet på nettet. Har du ellers noen tips om gode sider for folk i min situasjon?

  Ønsker deg alt godt, stå på og fortsett med å spre forståelse og språk!

  Klem fra vestlandet

  Svar
  1. Ingrid Strand Innleggsforfatter

   Hei Jubis!

   Så flott at du har gått inn for å lære litt mer tegnspråk. Først må jeg si at de fleste døve/tunghørte blir glade for hvert forsøk på kommunikasjon selv om det kanskje blir litt misforståelser, pinlige stillheter og at ting tar litt tid, men det er flott at vi også blir sett.

   Over til spørsmålet ditt; tenkte jeg kunne lage en liten video på dette som jeg forhåpentligvis får lagt ut i morgen. Men kan prøve på en liten forklaring skriftlig også, selv om det gjør seg best visuelt. Det er to hovedmåter til å vise mellomrom.

   1. Jeg bruker da eksempel med høyre hånd siden det er den jeg bruker til alfabetisering. Man staver da et ord og så lager du en flat hånd hvor håndflaten peker mot venstre og så gjør du et «hopp» mot høyre, fremdeles med håndflaten mot venstre.

   2. Man tar rett og slett hendene ned. Tar et halvt sekund pause, og så tar man hendene opp igjen og staver neste ord.

   Håper du skjønte noe av dette; eventuelt så skal jeg prøve å få laget en video til i morgen 🙂

   Angående tips vil jeg bare si at man må tørre å slippe seg litt løs, bruke kroppen, ansiktuttrykk og hendene til å få frem det man vil si. Og vite at forsøket blir satt pris på selv om den du snakker med ser ut til å more seg litt over forsøket. Til slutt vil jeg si at man bare må være åpen for nye ting, spør om tegnet for det og det ordet. Man har kanskje ikke alltid penn og papir på seg, men mobil fungerer fint til å skrive på 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.