Ta vare på hørselen!

Når blir støy skadelig?

Lyder du hører hver dag kan være skadelig. Det kan være summen av all støy du utsettes for, eller det kan være en konsert med for høy lyd. Den viktigste faktoren er hvor høyt volum du utsettes for, eller desibel som vi sier på fagspråket.

dB = desibel

30 dB – Hvisking
60 dB – Alminnelig samtale
80 dB – Hårføner, støvsuger, barnegråt
85 dB – Høyeste tilatte støynivå i arbeidslivet
90 dB – Biltrafikk
110 dB – Høy torden
120 dB – Rockeband med fullt trøkk
125 dB – Smertegrensen
140 dB – Jetmotor som tar av

Noen få minutter i 110 dB kan gi varige skader på hørselen. Når et rockeband kan ha et lydnivå på 120 dB så er det ganske klart lydnivået på en konsert, høyt volum på stereo eller iPod kan skade hørselen!

Hvordan forebygge skader?
På konsert; bruk ørepropper! I tillegg anbefales det å ta pauser fra musikken med jevne mellomrom og for din egen skyld ikke stå for nær høyttalerne.

Det finnes tre typer ørepropper – alle virker godt, men gir deg forskjellig lydbilde.

1. Vanlige ørepropper av voks eller lignende får du kjøpt billig på apotek. Disse blir ofte solgt eller gitt bort på konserter. Disse gir deg den nødvendige beskyttelse.

Ørepropper som filtrerer lyden finnes i to typer.
2. Den ene har en juletrelignende form, er laget av silikon og kan kjøpes i musikkforretninger til rundt 200 kroner gjerne. Disse filtrerer lyden slik at du får en bedre lydopplevelse enn med propper av voks, men forebyggingseffekten er den samme.

3. Den siste typen er formstøpte ørepropper. Da lages det et avtrykk av øret ditt og du får laget ørepropper som er tilpasset deg. Her kan du selv velge hvilket lydfilter som skal være på og lyden blir filtrert på en behagelig måte. Disse er litt dyrere og kan koste rundt 1000 kr.

For folk som er ofte på konsert vil jeg anbefale en av de to siste på det sterkeste, selv om de koster litt mer så er det en investering som vil lønne seg.

 

Til dere som er i Mp3-generasjonen (heter vel iPod-generasjonen nå kanskje?) så vil jeg si at ved hyppig bruk og høyt volum på Mp3-spilleren eller iPoden kan du utsette hørselen din for betydelige skader.
Det beste forebyggingstipset er å aldri spille på maks volum. I tillegg bør du ta pauser fra musikken med jevne mellomrom.
Vær også observant på bakgrunnsstøyen der du er. Det er fort gjort å skru volumet opp (for høyt) når det er bråkete rundt oss.

Visste du at..
.. hvis du spiller musikk på 80% av volumkapasiteten på Mp3-spilleren eller iPoden, er hørselen din i fare dersom du lytter i mer enn 90 minutter?

..70 % av personer som besøker nattklubb opplever tinnitus etter besøket?

..hørselsskader topper statistikken over yrkesskader i Norge?

..4 av 10 personer ikke er klar over at det å skru opp lyden på Mp3-spiller eller iPod kan medføre hørselstap?

..675 000 nordmenn har øresus av og til?

..20 000 nordmenn er svært plaget av øresus?

..ekspertene mener hørselsskader er mye lettere å forebyggene enn å helbrede?

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.