Berlinmurens fall

Den andre dagen brukte vi på å å følge sporene etter Berlinmuren og lære om hvordan det var å leve under den kalde krigen når muren var oppe. Vi tok U-bahn (tysk t-bane) til Checkpoint Charlie. Den berømte overgangen fra Vest-Berlin til Øst-Berlin. En mann, Mr. Schubert, møtte oss på Murmuseet og fortalte om da han ble kidnappet og fengslet av STASI for å hjelpe Østberlinere med å rømme til Vest-Berlin. Han fortalte også om hvordan det var å leve i Berlin når muren var der og hvor strenge kontrollene var hvis du skulle gjennom Øst-Tyskland til Vest-Tyskland (Berlin ligger i Øst-Tyskland nemlig). Blokker fra muren som har blitt tatt vare på. Slike står rundt om langs der muren gikk før som en påminnelse. Men aged 16-70 belong in action, not in the bunkers. Taket på Sony Center, som ligger på Potsdamer Platz. Potsdamer Platz er det hypermoderne området i Berlin. Dagens lunsj ble spist på en restaurant her. Jeg kom tilbake senere på dagen for å dra på Filmmuseet og for å kikke i butikker i Arkaden. Vi tok Europas raskeste (!) heis opp i toppen av dette bygget. Den gikk så fort at du fikk dotter i ørene av den plutselige trykkforskjellen. To etasjer med utsiktspunkt. Den første gikk greit, med litt plass mellom kanten på bygget og gjerdet, men så fant jeg veien opp til takterassen i etasjen over og synes av en merkelig grunn at det var en god ide. Hvert fall helt til jeg kom opp og skjønte at det var litt luftigere og litt smalere kant der. Men gikk hele veien rundt (klamret meg fast i alt som var, men men). Jeg fant en bjørn! Hva er et Berlininnlegg uten en bjørn! Med bena godt plantet på bakken igjen tok vi turen videre til denne betongparken som er monumentet for Europas drepte jøder. Men synet bedrar, inni her går bakken veldig ulendt og blokkene går fra å være noen centimeter høye til flere meter. Veldig spesielt å gå rundt og ikke vite hva som kommer rundt neste hjørne. Brandenburger Tor. (Og langt borte i det fjerne kan man så vidt se Seierssøylen eller Sigersøyle som de sier) Random tre som jeg synes var fint. Gleder meg til våren/sommeren kommer på ordentlig her i Norge. Den midterste skyskraperen er den vi var på toppen av!  Mer enn nok for min del.. Senere på kvelden dro vi på italiensk restaurant og spiste middag og hadde det utrolig gøy! Men det var også godt å kunne legge seg ned på senere på natten etter en hel dag til fots.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.