Croquembouche

Croquembouche er en fransk dessert, som kort sagt er vannbakkels med vaniljekrem inni stablet i et fint tårn, og holdt sammen av knekk (karamell). Selve prosessen tar en stund, men er ikke spesielt vanskelig. Det vanskeligste er å få tårnet til å se fint og elegant ut, men hvis du serverer dette til familie eller venner tror jeg de blir imponert uansett.

Først bakte jeg vannbakkels. For det trengte jeg:

375 ml vann
150 gram smør
200 gram mel
4 store egg, lett pisket

Ta vann og smør i en litt stor kjele. Vannet skal koke litt, og da vil forhåpentligvis smøret være smeltet. Da tar du kjelen av platen, og tilsetter mel. Rør godt til alt er blandet. La det stå til røren/deigen ikke er fullt så varm. Hvis den er for varm når du tilsetter eggene, vil ikke deigen ha like god konsistens og vannbakkelsene vil muligens ikke heve seg så bra eller kollapse etter steking.

Hvis du kan stikke fingeren i deigen og det ikke føles veldig varmt kan du tilsette egg. Ta i ett og ett egg, og rør godt mellom hvert. Når alle fire er tilsatt tar du deigen i en sprøytepose og lager små topper på stekebrett (med bakepapir på). Du kan ta vann på fingeren og trykke ned selve toppene, men ikke skvis de sammen.

første helgen i juni 006

Så steker du de midt i ovnen, på 200 grader i ca. 20 minutter (Dette varierer litt fra ovn til ovn, så hold litt øye med de. De skal bli gylne og fine.

første helgen i juni 014

La de avkjøles før du har i vaniljekrem, så kremen ikke blir flytende. Jeg kjøpte en pakke med vaniljekrem på butikken, eller jeg kjøpte to, men det ble mye mer enn jeg trengte. Ikke at det blir et problem, man får alltid brukt opp/spist opp vaniljekrem. Du kan selvfølgelig lage din egen vaniljekrem hvis du vil være enda mer fancy, eller bare synes det er kos å lage vaniljekrem.

Ha kremen i en sprøytepose, og skjær et lite snitt i vannbakkelsen og sprøyt inn krem til det er fullt. Dette er nok den prosessen som tar mest tid (hvert fall hvis du ikke har en veldig god sprøytepose #SnakkerAvErfaring).

Når du er ferdig med det, så kan du begynne å lage knekk/karamell. Dette finnes det mange oppskrifter på, så bruk den som passer deg. Jeg brukte denne oppskriften her:

240 gram sukker
2 ss vann
1 ts sitronsaft

Ha det i en liten kjele. Poenget er at du skal kunne dyppe vannbakkelsen i knekken, og hvis du da bruker en stor kjele blir det bare et tynt lag i bunn, så en liten kjele gjør prosessen litt lettere for deg. La det smelte på middels varme til den er gyllenbrun(ish). Ta den av kjelen mens du monterer, men kan hende du i blant må varme den litt opp igjen for den tykner ganske fort og da vil den ikke sette seg på vannbakkelsen.

Dypp den ene siden av vannbakkelsen i knekken og sett den inntil en annen vannbakkels. Fortsett slik til du har en ring. Start neste ring ved å dyppe bunnen av en vannbakkels og sett den oppå ringen, og så fortsetter du slik til du har et tårn. Kan være lurt å i blant sette vannbakkelsene på plass uten knekk bare for å se om det blir nok, eller om du må bygge det enda smalere for å ha nok til et tårn.

Det ferdige tårnet

Når du er ferdig, kan du lage «tråder» ved å dyppe en skje/gaffel i knekken og ta den rundt og rundt tårnet. Pass på at den ene enden fester seg i tårnet og så drar du på en måte karamellen ut til en tråd ved å dra gaffelen vekk. Fortsett til du har så mye tråd du vil ha.

Nærbilde Croquembouche

2 kommentarer til “Croquembouche

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.